ΟΞΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ UDFs


(Σημείωση: Εάν δεν είστε εξοικιωμένος με τη χρήση των User Defined Filters (UDFs), τότε, παρακαλώ πάρτε μια εικόνα των UDF Basics πρίν εργαστείτε με αυτό το εγχειρήδιο).

Στα πρώτα μας εγχειρίδια για το UDF είδαμε τους βασικούς κανόνες του θαμπώματος για τη δημιουργία των UDFs και δημιουργήσαμε ένα ζευγάρι από φίλτρα οξύτητας.  Σε αυτό το εγχειρήδιο θα κάνουμε άλλα δύο φίλτρα οξύτητας.

Με τη βοήθεια των φίλτρων οξύτητας, προσθέσαμε στον στον πίνακα UDF θετικές τιμές περιφεριακών κελιών, γύρω από μια θετική κεντρική τιμή.  Για ένα φίλτρο οξύτητας, έχουμε μια θετική κεντρική τιμή, αλλά, αυτή τη φορά περικυκλώνουμε το κεντρικό κελί με αρνητικές τιμές.

Εδώ δίνεται ένας κανόνας για το θάμπωμα φίλτρων οξύτητας:

Για ένα φίλτρο οξύτητας,χρησιμοποίησε μια θετική κεντρική τιμή και περικυκλωσέ τη με συμμετρικά υποδείγματα από θετικές τιμές.
Για να δημιουργήσεις ένα φίλτρο οξύτητας, επέλεξε Image | User Defined Filters και κάνε click στο Edit.  Τότε, γέμισε τον πίνακα ως εξής:

Θυμηθείτε, ότι, γενικά για να διατηρηθεί η συνολική λάμψη της πρωτότυπης εικόνας σας πρέπει να χρησιμοποιήσετε τιμές μέσα στον πίνακα που έχουν άθροισμα ένα.  Εδώ έχουμε μια κεντρική τιμή από εννιά και οκτώ περιφεριακά κελιά που γεμίζουν με –1 και έχουν άθροισμα 1.

Εφαρμόζοντας αυτό το φίλτρο έχουμε τα εξής αποτελέσματα:

 
 
ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ
ΟΞΥΜΕΝΟ
Το αποτέλεσμα της οξύτητας είναι πραγματικά ακραίο, αλλά, δεν πρέπει να ξεχνούμε ένα ακόμη κανόνα του θαμπώματος που τονίστηκε στα UDF Basics:
Ελαχιστοποιώντας την επίδραση από ένα φίλτρο και μεγαλώνοντας την τιμή ενός κεντρικού κελιού, αντισταθμίζω με την κατάλληλη υποδιαίρεση παράγοντα για να συντηρήσω τη λαμπρότητα της αυθεντικής εικόνας.
Ας προσπαθήσουμε.  Θα μετατρέψουμε το αυθεντικό φίλτρο οξύτητας ως εξής:

Έχουμε αυξήσει την κεντρική τιμή από 8 σε 16.  Το άθροισμα των τιμών του πίναικα είναι τώρα 8, από τότε που έχουμε κεντρικό κελί με τιμή 16 και 8 περιφεριακά κελιά γεμισμένα με –1.  Για να ρυθμίσουμε το άθροισμα σε 1, θέτουμε τον Division Factor σε τιμή 8. 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή:

 
ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ
ΛΟΓΙΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ
Τώρα έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα! Μόνο το σύνολο της οξύτητας αυτής της εικόνας χρειάζεται για να σβηστεί η θαμπάδα της αυθεντικής εικόνας.

Πειραματίσου με τις δικές σου τιμές.  Επίσης, δοκίμασε την οξύτητα κατεύθυνσης: Κανόνισε τις περιφεριακές τιμές σου σε μια κατακόρυφη, οριζόντια και μια διαγώνια γραμμή κατά μήκος του κεντρικού κελιού.  Κάτι άλλο που πρέπει να δοκιμάσεις είναι το να τοποθετήσεις τις αρνητικές τιμές στα γωνιακά κελιά, με ή χωρίς τα εσωτερικά αρνητικά κελιά.

Αυτά για τα οξυμένα φίλτρα UDFs.  Σύντομα θα προσθέσω ένα εγχειρήδιο για να δημιουργήσεις τα δικά σου Edge Detection filters. Μέχρι τότε, απόλαυσε την περιήγηση!
 
 


Πίσω