ΜΑΣΚΕΣ: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΑΝ ΜΑΣΚΑ

Σε αυτό, το πρώτο εγχειρίδιο για τις μάσκες PSP5, θα χρησιμοποιήσω μια εικόνα μιας λευκής τίγρης σαν μάσκα:

Για την δική σου μάσκα, οποιοδήποτε εικόνα υψηλής διαφοράς με ένα απλό background είναι καλή.

Ξεκίνα ανοίγοντας την εικόνα που θες να χρησιμοποιήσεις σαν βάση για τη μάσκα σου.

Θέσε οποιδήποτε χρώμα θες για χρώμα του background της νέας εικόνας σου.  Τότε, άνοιξε μια νέα 200x150 εικόνα, θέτωντας το χρώμα του Background στο χρώμα του Background.

Δημιούργησε ένα νέο στρώμα μέσα στην νέα εικόνα, κάνοντας κλίκ πάνω στο κουμπί New Layer μέσα στην Layers Palette.  (Εάν δεν φαίνεται η Layers Palette, πάτησε το κλειδί L). 

Το νέο στρώμα ονομάζεται Layer1 και εσωτερικά είναι διάφανο.

Με ενεργό στρώμα το Layer1, επέλεξε Masks | New | From Image.  Για το 'Source window', επέλεξε την εικόνα που θέλεις για βάση της μάσκας σου (WHITE-TIGER.JPG εδώ).  Βεβαιώσου οτι η 'Source luminance' είναι κάτω από την επιλογή 'Create mask from'. 

Όταν κάνεις κλίκ πάνω στο OK, η μάσκα σου εφαρμόζεται στο Layer1.  Δεν θα δείς καμιά αλλαγή στην εικόνα σου, αλλά, θα σημειώσεις ένα αστερίσκο στο τέλος της ετικέτας πάνω στο κουμπί του Layer1, το οποίο δηλώνει πως το στρώμα αυτό έχει μάσκα. 

Εάν, θέλεις να δείς τη μάσκα, επέλεξε Masks | View Mask (ή απλά πάτησε Ctrl+Alt+V).  Ένα κοκκινωπό ημι-διαφανές ζελέ μοιάζει να καλύπτει το στρώμα,και διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας στη μάσκα σου θα εμφανίζουν διάφορες σκιές από αυτό το κοκκινωπό χρώμα.  Για αυτό το εγχειρίδιο,προτείνω να σβήσετε τη μάσκα ακολουθώντας το επόμενο βήμα.

Έπειτα, θέσε το χρώμα της πρόσοψης σε όποιο χρώμα θέλεις, καθώς ζωγραφίζεις.   (Εγώ επέλεξα το άσπρο).  Επέλεξε το εργαλείο Airbrush και θέσε το σχήμα σε στρογγυλό, τη θαμπάδα σε 10, την πυκνότητα σε 30, το μέγεθος σε 40, τη σκληρότητα σε 25 και το βήμα σε 1.  Τότε,με ενεργό στρώμα το Layer1, ψέκασε με το χρώμα της πρόσοψής σου, οπουδήποτε.  Προσπάθησε να εξαλείψεις το ξεθώριασμα του χρώματος με ελαφρύ ψέκασμα στις άκρες.

Τώρα, η μάσκα είναι σαν stencil ή μεταξένια οθόνη.  Οι περιοχές της μάσκας θα έχουν ανθεκτικό χρώμα και οι άλλες περιοχές θα έχουν το χρώμα που εμείς έχουμε δεχθεί.

Μπορούμε τώρα να ενώσουμε τη μάσκα με το στρώμα επιλέγοντας Masks | Delete και έπειτα κάνοντας κλίκ πάνω στο Ναί, αν θέλεις να ενώσεις τη μάσκα με το στρώμα.  (Εάν, αντίθετα, κάνεις κλίκ στο 'Όχι' και η μάσκα και τα αποτελέσματά της θα εξαφανιστούν). Τότε, σώσε το αρχείο σαν GIF ή σαν JPEG. 
.Παρατήρησες, οτι, στο παράδειγμα μου, το κεφάλι της τίγρης είχε γίνει επίπεδο και είχε επεκταθεί οριζόντια;  Εδώ είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της ίδιας μάσκας για δύο άλλες εικόνες, όπου η καθεμία έχει διαφορετικές διαστάσεις από αυτές του πρωτότυπου παραδείγματος:


Πίσω