Φίλτρα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι με τα περισσότερα φίλτρα PSP είναι ότι μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε γκριζαρισμένες φωτογραφίες ή σε έγχρωμες φωτογραφίες που έχουν βάθος χρώματος μεγαλύτερο του 256.  Έτσι, αν έχεις πρόβλημα εφαρμόζοντας ένα φίλτρο, έλεγξε το βάθος χρώματος της εικόνας σου.

PSP Φίλτρα

Το PSP έχει πέντε ρυθμίσεις φίλτρων:  Blur, Edge, Noise, Sharpen και Other.

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα από τα εφφέ που μπορείς να κάνεις με τα Edge φίλτρα:

Αυθεντικό
Edge Enhance 
 
Αυθεντικόl
Βρες τις Άκρες
Τα Blur και Sharpen, τα οποία χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι περισσότερο, περιλαμβάνουν εφφέ όπως τα Gaussian Blur, Soften, Sharpen, και Unsharp Mask. Δε θα δώσω παραδείγματα γι αυτά, αλλά σε ενθαρρύνω να ασχοληθείς μαζί τους. Το Gaussian Blur, ένα καινούργιο φίλτρο για το PSP 5, είναι αναμφίβολα κάτι που πρέπει να εξερευνήσεις.

Τα φίλτρα Other και Noise | Add είναι τα φίλτρα που προφανώς θα χρησιμοποιείς πιο συχνά. Τα φίλτρα ομαδοποιούνται: Τα Other είναι Dilate, Emboss, Erode, Hot Wax Coating και Mosaic.  Η προσθήκη Noise είναι αυτή που χρησιμοποίησα για να κάνω τα ειδικά μου backgrounds και εδώ είναι ένα παράδειγμα του Emboss:


Emboss
Το Hot Wax Coating μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτύχουμε μερικά ενδιαφέροντα εφφέ, κυρίως για τρισδιάστατα εφφέ με κείμενο.  Εδώ είναι ένα παράδειγμα:

Τα PSP φίλτρα είναι πολύ χρήσιμα όταν συνδυάζονται μεταξύ τους, με PSP παραμορφώσεις και PSP εφφέ και με άλλες εφαρμογές όπως το Colorize και το Adjust. Κάνε κλικ εδώ για ένα παράδειγμα του Emboss που χρησιμοποιείται με παραμόρφωση Κύκλου (Circle) και Cutout εφφέ.

Φίλτρα Plug-in 

Το Photoshop – συμβατό με τα plug-in φίλτρα θα δουλέψει με κάποια άλλα γραφικά πακέτα, συμπεριλαμβανομένου και του PSP. Για να εγκαταστήσεις τα plug-in φίλτρα μέσα στο PSP, απλά αντέγραψε τα φίλτρα σε έναν κατάλογο και μετά επέλεξε αυτόν τον κατάλογο σαν να ήταν η plug-ins σου ‘πηγή’ (source), χρησιμοποιώντας την ετικέτα Plugin Filters του File | Preferences | General Program Preferences μέσα από το μενού του PSP.  Υπάρχουν σχετικά λίγα plug-ins διαθέσιμα, κάποια δωρεάν και κάποια όχι.

Ακολουθούν δύο παραδείγματα με το τι μπορείς να βρεις δωρεάν, στη διεύθυνση Filter Factory Galleries:

 
 
Gallery A
Round Button
Gallery B
Crystall Ball
Και τα δύο βασίστηκαν σε αυτό το πρωτότυπο::
   
Tree bark  
Αν δε σε πειράζει να ξοδέψεις λίγα χρήματα, υπάρχουν αρκετά εμπορικά κομμάτια από plug-in φίλτρα διαθέσιμα αγορά. Εδώ είναι ένα παράδειγμα με αυτό που μπορείς να αγοράσεις Ulead's με καλή τιμή Web.Plugins:
 
Foreground #6B5A42
Buttonizer (Any Shape - Inner)
τότε PSP Drop Shadow
Ο εύκολος τρόπος για να φτιάξεις 3D κείμενο μπορεί να αξίζει τα λεφτά του και το πακέτο αυτό περιλαμβάνει βασικές λειτουργίες εικόνας.  Υπάρχει μια δοκιμαστική έκδοση, που μπορείς να προσπαθήσεις μόνος σου.
Glass Lens
alone
Glass Lens +
Perspective Tiling
Σπάνια κάνω κάτι πρακτικό με το KPT, αλλά το σίγουρο είναι ότι είναι διασκεδαστικό.  Αν είσαι (σε αντίθεση με μένα) ένας σοβαρός σχεδιαστής γραφικών του Web, μπορείς να έχεις κάποια όμορφα και καταπληκτικά εφφέ.

Και ας μη ξεχνάμε τη συλλογή Alien Skin, Eye Candy καιXenofex:

Little Fluffy Clouds +
Glass + Glow
Swirl +
Weave
Μερικοί πιστεύουν ότι η ζωή θα ήταν βαρετή χωρίς το Eye Candy. Και το Xenofex είναι μία από τις μεγαλύτερες συλλογές φίλτρων που μπορείς να βρεις!

Πληροφορίες για την εγκατάσταση των plug-in φίλτρων, σε οδηγούν στο plug-in filter tutorial που είναι στο Paint Shop Pro Users Group.
 

Filter Factory CDAlien Skin XenofexAlien Skin Eye Candy
Πίνακας περιεχομένων | Bασικά | How-To | Links | Store | ΕπόμενηNext 

 
BladePro