Διόρθωση Χρώματος με τη βοήθεια των Layers


Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τα layers, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξεις στο Layers: Creating a Semi-transparent Tile και στο Layers: Colorizing with Blend Modes.

Οι φωτογραφίες μερικές φορές εμφανίζονται με ένα βαθύ κόκκινο ή με μια γαλαζια προσθήκη.  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε από τις PSP's χρωματικές λειτουργίες -- συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, τις Hue/Saturation/Lightness και Hue Map – για να σε βοηθήσουν να διορθώσεις αυτό το πρόβλημα.  Αλλά συνήθως μπορείς να κάνεις τις διορθώσεις αυτές πολύ πιο εύκολα χρησιμοποιώντας ένα χρωματισμένο layer.

Ας προσπαθήσουμε πρώτα να διορθώσουμε αυτήν την εικόνα με τη βαθιά κόκκινη απόχρωση:

 1. Ξεκίνα προσθέτοντας ένα καινούργιο στρώμα στην εικόνα.  Αυτό που θα κάνουμε είναι να γεμίσουμε το καινούργιο αυτό στρώμα με πράσινο, το οποίο είναι το συμπλήρωμα ή (το αντίθετο) του πορφυρού στη λίστα των χρωμάτων.  Πάτα το πλήκτρο "L" του πληκτρολογίου αν η παλέτα Layers palette δεν είναι ανοικτή και μετά κάνε κλικ στο κουμπί New Layer πάνω στην παλέτα Layers.  Αν σου αρέσει, μπορείς να δώσεις στο στρώμα ένα χαρακτηριστικό όνομα.  (Ονομάζω το δικό μου "Green").
 2. Κάνε διπλό κλικ στο foreground χρώμα πάνω στην Color παλέτα και μετά επέλεξε το πράσινο από τη λίστα Color Picker: 

 3. Τώρα διάλεξε το εργαλείο Flood Fill, με τη Fill Style ρυθμισμένη στο Solid Color.  Με το νέο στρώμα που είναι ενεργοποιημένο, γέμισε την εικόνα με πράσινο.  Σε αυτό το σημείο το μόνο που θα δεις είναι ένα έντονο πράσινο χρώμα.

 4. Στην παλέτα Layers, ρύθμισε το Blend Mode και την Opacity του γκρι στρώματος.  Τα Blend Modes που είναι καλά για να τα δοκιμάσεις εδώ είναι τα Overlay, Hard Light και Soft Light.  Αν η φωτογραφία σου είναι, επίσης, πολύ έντονη εμφάνιση, θα μπορούσες να δοκιμάσεις το Multiply ή το Burn.  Αν η φωτογραφία έχει ανεπαρκή εμφάνιση, θα μπορούσες να δοκιμάσεις το Screen ή το Dodge.  Όσο για την Opacity, θα ήθελες μάλλον να τη ρυθμίσεις αρκετά χαμηλά. 

 5.  

   

  Εδώ είναι η δική μου εκδοχή στη διόρθωση χρώματος, με Overlay για Blend Mode και την Opacity στο 25: 
   
   


   
 6. Και εδώ είναι το παράδειγμα μιας φωτογραφίας με γαλάζια προσθήκη: 

Αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσω ένα "χρυσαφί" κίτρινο (το συμπλήρωμα του μπλε) στο στρώμα της διόρθωσης χρώματος: 

Το Blend Mode εδώ είναι Overlay και η Opacity είναι ρυθμισμένη στο 30.

Πειραματίσου με διαφορετικά Blend Modes για να δεις τι ταιριάζει καλύτερα στη συγκεκριμένη σου φωτογραφία. Αν θες να αποθηκεύσεις μια ενεργή στο web κόπια, χρησιμοποίησε την επιλογή Save Copy As για να αποθηκεύσεις την εικόνα σαν JPEG αρχείο.  Θυμήσου ότι η συμπίεση JPEG είναι ασύμφορη, ωστόσο, αν θέλεις να αποθηκεύσεις την εικόνα και μετά να κάνεις περισσότερες διορθώσεις ή να διορθώσεις άλλη εικόνα πάνω σε αυτήν αργότερα, αποθήκευσε την εικόνα σε PSP format, που χρησιμοποιεί λιγότερη συμπίεση.

Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο σε μια επιλεγμένη περιοχή της φωτογραφίας σου αντί για τη συνολική εικόνα.  Αυτό θα φανεί πολύ χρήσιμο στη διόρθωση για παράδειγμα του προβλήματος "κόκκινο μάτι".
 
 

Πίσω