Γράφοντας HTML | Σχετικά | References | Tags | Μαθήματα | Επόμενο |

1. Γενικά σχετικά με την HTML

Υπάρχουν πάντα κανόνες να ακολουθηθούν, για την HTML, οι κανόνες είναι λίγοι στον αριθμό αλλά προσφέρουν πολλά...


HTML, ή HyperText Markup Language, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο browser απεικονίζει τα αρχεία πολυμέσων. τα αρχεία απο μόνα τους είναι αρχεία απλού κειμένου (ASCII) με ειδικές ετικέτες (tags) ή κώδικες που ο browser ξέρει να μεταφράζει και να εμφανίζει στην οθόνη.

Σχετικά με τις προδιαγραφές

Για να μη ξεχνάμε, το αντικείμενο που κάνει τον παγκόσμιο ιστό (γνωστό ως Internet) να δουλεύει, είναι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί και επιτρέπουν στους χρήστες σχεδόν σε κάθε είδους υπολογιστή, να επικοινωνούν και να μοιράζονται πληροφορίες.

Που η HTML ταιριάζει σε όλα αυτά;

Σε αυτό το tutorial καλύπτουμε θέματα που σαν σκοπό έχουν την παραγωγή εγγράφων που είναι σύμφωνα με τις σύνχρονες προδιαγραφές τις HTML.

Χρησιμοποιώντας τις προδιαγραφές τις HTML, οι εργασίες σας διαδίδονται ευκολότερα σε πιο ευρύ κοινό στο ταχύτατο μεταβαλόμενο μέλλον του δικτύου. Οι αρχικές προδιαφραφές, γνωστές ως HTML 2.0, υποστηρίζονται απο όλα τα web browsers που χρησιμοποιούνται τώρα.

Τα πράματα έχουν γίνει κάπως πιο πολύπλοκα με τα χαρακτηριστικά που περιέχονται στην HTML 3.2 απο τότε που το Netscape και η Microsoft έχουν προσθέσει στοιχεία που πηγαίνουν πέρα απο την απλή HTML, και υποστηρίζονταν στην αρχή απο συγκεκριμένους web browsers. Η δημοτικότιτα του δικτύου απογειώθηκε με την καθιέρωση της 3.2. Ο αρχικός σχεδιασμός της HTML δεν προέβλεπε να είναι ένα εργαλείο μορφοποίησης, ωστόσο οι χρήστες έχουν βρεί τρόπους στην προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τη HTML για ακριβή μορφοποίηση ιστοσελίδων.

Η τωρινοί κανόνες είναι η HTML 4.0 η οποία περιέχει περισσότερα χαρακτηριστικά και αποτελεί μια προσπάθεια να μειωθούν οι ασυμβατότητες των διαφορετικών web browsers. Αυτή η έκδοση κινείται προς μια πιο λογική μέθοδο μορφοποίησης ιστοσελίδων με την χρήση "Style Sheets", που επιτρέπουν την ακρίβεια στην μορφοποίηση που επιθυμούν οι σχεδιαστές ιστοσελίδων και κατα κάποιο τρόπο την διαχωρίζουν απο το περιεχόμενο, κάνοντας ευκολότερη την ανανέωση του σχεδιασμού ενός web site.

Αυτο σημαίνει οτι αν θέλετε οι σελίδες σας να είναι διαθέσιμες σε όσο το δυνατό πιο ευρεία γκάμα web browsers και εκδόσεων, χρησιμοποιείστε τις πιο βασικές εντολές της HTML. Βέβαια αυτό μπορεί να περιορίσει τι θα θέλατε να βάλετε στην ιστοσελίδας σας. Εάν περιλαμβάνετε την HTML θα φαίνεται περισσότερο ελκυστικό μόνο στον Netscape και όχι στον Internet Explorer, με αποτέλεσμα να αποθεί χρήστες απο το site σας. Και όχι μόνο αυτά, οι χρήστες των ιστοσελίδων σας δεν θα χρησιμοποιούν μόνο διαφορετικούς browsers, αλλά και διαφορετικές οθόνες με διαφορετικές αναλύσεις, που δεν είναι ίδιες με αυτές του συστήματος σας, που σχεδιάσατε το site σας.

Έτσι θα θέλατε να σχεδιάσετε ιστοσελίδες για προσοπική χρήση, αλλά για να φτιάξετε κάτι που μπορεί όλος ο κόσμος να το βλέπει. Αυτή η πρώτη ενότητα μαθημάτων θα σας διδάξει τα πιο κοινά χαρακτηριστικά της HTML. Απο εκεί και πέρα είναι απόφαση σας να χρησιμοποιείσετε πιο "προχωρημένα" χαρακτηριστικά.


Γράφοντας HTML | Σχετικά | References | Tags | Μαθήματα | Επόμενο |