Η Animation Βιομηχανία Σήμερα

            Το Computer Animation είναι ένα ταχύτατο αναπτυσσόμενο κομμάτι της σημερινής τεχνολογίας, προσφέροντας πολλά επαγγελματικά και κυρίως οικονομικά οφέλη. Αυτοί οι λόγοι έχουν οδηγήσει την παγκόσμια αγορά να αφιερώνει καθημερινά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της στην ανάπτυξη σχετικού λογισμικού, κάτι που φαίνεται και στον αριθμό και μέγεθος των εταιριών που ασχολούνται με αυτό. Πολλές από αυτές τις συναντάμε και στο InterNet :

n     Adobe Systems Inc.

n     Alias | Wavefront

n     AutoDesk

n     Bentley

n     Caligari

n     Computational Logic Inc.

n     ComputerVision

n     ElectroGIG

n     InterGraph

n     Lateiner Dataspace

n     MacroMedia

n     National Association of Broadcasters

n     NewTek

n     ReZ.n8

n     SigGraph

n     Silicon Graphics

n     Strata Inc.

n     ViewPoint Datalabs

Πακέτα Animation

 Σύμφωνα με το animation που θέλουμε να δημιουργήσουμε, πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο λογισμικό και το κατάλληλο υπολογιστή. Πολύπλοκα animations που περικλείουν πολλά οπτικά εφέ και υψηλής ποιότητας γραφικά δεν μπορούν να δημιουργηθούν σε απλό υπολογιστικό σύστημα. Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες, και μάλιστα οι μεγαλύτερες που απαιτεί οποιαδήποτε εφαρμογή στην πληροφορική στις μέρες μας. Παρόλα αυτά ένα πολύ δυνατό και σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς το ανάλογο λογισμικό και μάλιστα το λογισμικό αυτό καθορίζει απολύτως το αποτέλεσμα και την ποιότητα του δημιουργούμενου animation. Παρακάτω έχουμε μερικά από τα πιο δημοφιλή πακέτα στην σημερινή αγορά :

3DStudio Max

Ο συνεχιστής του επιτυχημένου 3D Studio 3.0.  Το 3DStudio Max τρέχει σε περιβάλλον WindowsNT. Βασίζεται πλήρως σε αντικειμενοστραφές δομή, περιέχοντας πολλά εργαλεία και στοιχεία, καθώς και πολύ εύχρηστο περιβάλλον.

3DStudio

Το 3Dstudio αποτελεί ένα ακόμα πρόγραμμα για 3D γραφικά. Εκτελείται σε PC συμβατούς υπολογιστές και θεωρείται πολύ απλό στη χρήση του. Πολλά σχολεία και σχετικά μικρές επιχειρήσεις παραγωγής το χρησιμοποιούν για τις σχετικά περιορισμένες σε έκταση ανάγκες τους. Το 3Dstudio είναι δημιουργία της AutoDesk, μίας από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες εταιρίες λογισμικού στο χώρο αυτό. Το 3Dstudio περιέχει 2D modeler όπου δισδιάστατα αντικείμενα σχεδιάζονται για να τα επεξεργαστεί το 3D Lofter, και να τα μετουσιώσει σε τρισδιάστατα αντικείμενα μέσω στροβιλισμών και αναπτυγμάτων στο χώρο. Επίσης το πακέτο διαθέτει και ένα animator κατάλληλο για παραγωγή animation, με εύχρηστο editor και πολλές επιλογές. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εν γένη πολύ αξιόλογο πακέτο στη σημερινή αγορά..

LightWave3D

Το LightWave 3D είναι ένα από τα καλύτερα και κορυφαία πακέτα δημιουργίας τρισδιάστατων γραφικών στο PC. Χρησιμοποιήθηκε ακόμα και για παραγωγή σειρών επιστημονικής φαντασίας στην τηλεόραση όπως το SeaQuest και το Babylon 5. Από πολλούς θεωρείται ως το καλύτερο πρόγραμμα για τα PC στην σχεδίαση τρισδιάστατων γραφικών.

Adobe Photoshop

Παρόλο που το Adobe PhotoShop δεν είναι εφαρμογής παραγωγής animation, είναι ένα από τα κορυφαία προγράμματα παραγωγής γραφικών. Το Adobe Photoshop μπορεί να χρησιμοποιηθεί από υπολογιστές συμβατούς με ΙΒΜ σε παραθυρικό περιβάλλον και Μac. Χρησιμοποιείται για αλλοίωση ψηφιακής εικόνας η δημιουργία γραφικών από την αρχή.

Adobe Premiere

Το Adobe Premier όπως αναφέρει και το όνομά του είναι πρόγραμμα και αυτό της Adobe. Είναι ένα εργαλείο για την ψηφιοποίηση video, και την μετέπειτα επέμβαση πάνω του με special effects. Και αυτό το πρόγραμμα τρέχει σε PC(windows) και Mac.

AliasIWavefront

Το Alias είναι ένα από τα κορυφαία πακέτα animation στην αγορά σήμερα. Πρόκειται για την ένωση δύο ισχυρών εταιριών στον χώρο του animation όπως η Αlias και η Wavefront. Το πρόγραμμα είναι γνωστό για την πολύ καλή δημιουργία ακόμα και των πιο πολύπλοκων και περίεργων από άποψη δομής μοντέλων. Επίσης είναι εξοπλισμένο με ευχάριστο interface και με μεγάλη ελευθερία στην επικοινωνία με άλλα παρόμοια πακέτα για την παράλληλη δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων.

 Animator Studio

To Animator Studio είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας και δημιουργίας animation από την AutoDesk. Έχει χαρακτηριστικά και εργαλεία που ελαχιστοποιούν τον χρόνο δημιουργίας video και animation. Τρέχει σε PC Windows μόνο.

Elastic Reality

Το Elastic Reality είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα morphing. Η εκτέλεσή του είναι δυνατή μόνο κάτω από Mac και SGI. Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος αυτού είναι η επιλογή τμημάτων για την περιοχή που θα εφαρμοσθεί το morphing σε αντίθεση με άλλα του είδους που χρησιμοποιούν σημεία. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να μορφοποιήσουμε και video και στατικές εικόνες.

SoftImage

            Ένα άλλο κορυφαίο πρόγραμμα είναι το SoftImage. Χρησιμοποιείται κυρίως από μεγάλα στούντιο παραγωγής animation στον κόσμο, γεγονός που δείχνει τις δυνατότητες του πακέτου.

Strata Studio Pro

Το Strata Studio Pro είναι μάλλον το πιο γνωστό και διαδεδομένο πρόγραμμα τρισδιάστατων γραφικών στον Macintosh. Το Strata Studio Pro είναι κυρίως ένας graphic renderer με προεκτάσεις σε animation. Πολλά γραφικά παιχνιδιών έχουνε παραχθεί με βάση αυτό το πρόγραμμα, όπως του γνωστού Myst.

Director

Το Director είναι ένα εύχρηστο εργαλείο ακόμα και από χρήστες που δεν είχανε παρόμοια εμπειρία παραγωγής animation στο παρελθόν. Είναι προϊόν της Macromedia και εκτελείται από συμβατό υπολογιστή κάτω από περιβάλλον Windows.

Το Director είναι ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από χρήστες που δεν είχαν παρόμοια εμπειρία δημιουργίας animation. Πακέτο φτιαγμένο από την Macromedia, εταιρία με μεγάλη εμπειρία και ανάμειξη στο χώρο του animation, συμβατό με συστήματα που τρέχουν windows.

Πρώτα από όλα, το animation θεωρείται ως ένα φιλμ στο οποίο παίρνουν μέρος ηθοποιοί, που ονομάζονται cast members. Ο κάθε cast member μπορεί να δημιουργηθεί από τις δικές του ζωγραφιές χρησιμοποιώντας το paint tool ή εισάγοντας με την επιλογή import εικόνα έτοιμη σε format gif ή aiff. O χρήστης έχει στη διάθεσή του πολλά εργαλεία για να επιφέρει ότι είδους αλλαγές θέλει πάνω στις εικόνες που έχει εισάγει. Το animation προχωράει πάνω στη σκηνή σε ένα ορθογώνιο κομμάτι της εικόνας. Ο animator καθορίζει την ταχύτητα και την τροχιά που θα αποκτήσει ο cast member μέσα στη σκηνή. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με πολλούς και ποικίλους τρόπους, ακόμα και σε πραγματικό χρόνο όπου καταγράφεται η κίνηση την οποία θέλει να δώσει ο animator. Επίσης υπάρχει και το control panel το οποίο βοηθάει στην μετακίνηση του video στο σημείο που θέλουμε για να επεξεργαστούμε το εκάστοτε καρέ.