Κεφάλαιο 2

Dynamic HTML - Πολυμέσα – Δέσμευση Δεδομένων


Dynamic HTML - Πολυμέσα – Δέσμευση Δεδομένων

Η DHTML προσφέρει μια νέα πρόκληση για επεκτάσεις της HTML, συγχωνευμένη με τεχνολογίες υποστήριξης και έχοντας τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες και υποχρεωτικές εφαρμογές και έγγραφα βασισμένα στον ιστό. Η DHTML επιτρέπει τη δημιουργία επιχειρησιακών εφαρμογών και εφαρμογών πολυμέσων, που ήταν αδύνατο να δημιουργηθούν με στατική HTML. Η DHTML επίσης κάνει ευκολότερη την αξιοποίηση πολλών χαρακτηριστικών του ιστού που ήταν δύσκολη και χρονοβόρα με τη στατική HTML. Η DHTML είναι μια συλλογή από τεχνολογίες που σχεδιάστηκαν για να δουλέψουν μαζί .
Η DHTML βασίζεται στo μεταβαλλόμενο στυλ των φύλλων ( Cascading Style Sheets ) που είναι μηχανισμός ο οποίος μεταβάλλει το στυλ του περιεχομένου της σελίδας. Χωρίς το μεταβαλλόμενο στυλ των φύλλων πολλά από τα υπάρχοντα χρώματα, καθώς και οι υπάρχουσες γραμματοσειρές και άλλα χαρακτηριστικά δεν θα ήταν εύκολο να μεταβληθούν. Η DHTML κάνει εκτεταμένη χρήση του μεταβαλλόμενου στυλ φύλλων .

DHTML και Πολυμέσα

Η ικανότητα ανάθεσης γεγονότων πάνω στη σελίδα και η ικανότητα να μεταβάλλεται η κατάσταση αυτών των γεγονότων οδηγεί σε ένα υψηλότερο επίπεδο πολυμέσων με DHTML. Μετά απ ’όλα αυτά η δημιουργία δυναμικής κίνησης ομοιωμάτων είναι απλή μετακινώντας την εικόνα πάνω στην οθόνη. Στην πραγματικότητα η DHTML διαθέτει μερικές ειδικές χορηγήσεις πολυμέσων, περιλαμβάνοντας δυναμική κίνηση ομοιωμάτων και έλεγχο ActiveX με δυνατότητα φιλτραρίσματος, διαφάνειας και με ποικιλία άλλων πολυμέσων.

Φιλτράρισμα, συνδιασμός και Κανάλι Γραφικών Άλφα

Η δυναμική κίνηση ομοιωμάτων δεν είναι τα μόνα γραφικά εφφέ που παρέχονται από τη DHTML. Με την ενσωμάτωση του ελέγχου ActiveX, η ποικιλία των γραφικών από την πρόοδο των γραφικών τεχνολογιών είναι επίσης διαθέσιμη. Είναι δυνατή η χρήση φωτεινών φίλτρων και συνδιασμός φωτεινών πόρων με DHTML και έτσι μπορείτε να δημιουργήσετε μια τεχνητή απόχρωση στις εικόνες της σελίδας σας ή εύκολα να δημιουργήσετε μια οφθαλμαπάτη. Η DHTML προσφέρει Κανάλι Υποστήριξης Άλφα, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία ξεκάθαρων εικόνων ή κειμένου. Με το συνδιασμό των φίλτρων και των φωτεινών εφφέ, η DHTML βοηθά φέρνοντας τον ιστό ένα βήμα πιο κοντά στις δυνατότητες των CD-ROMs πάνω στα πολυμέσα.

Δέσμευση δεδομένων : Η δύναμη της DHTML

Μια από τις πιο αποτελεσματικές λειτουργίες της DHTML είναι η δυνατότητα να κατευθύνει και να χειρίζεται επιδέξια τα δεδομένα. Η δέσμευση των δεδομένων είναι μια τεχνική της DHTML η οποία δίνει τη δυνατότητα σ’αυτόν που γράφει να παίρνει τα δεδομένα απευθείας από τη βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τρέχουσα εγγραφή με το αντικείμενο της HTML. Αυτό επιτρέπει στα δεδομένα να παρουσιαστούν κατά τέτοιο τρόπο, όπως θα παρουσιάζονταν εάν αποτελούσαν μέρος του αυθεντικού κώδικα της HTML. Η δέσμευση των δεδομένων επιτρέπει στο χρήστη να κατασκευάσει σελίδες βασιζόμενες στον ιστό ως εφαρμογές της βάσης δεδομένων, μια λειτουργία που προηγουμένως περιορίζονταν σε εργαλεία εφαρμογών ιστού υψηλής δυναμικότητας όπως η Java.
Πριν από τη DHTML η συγχώνευση των εφαρμογών μιας βάσης δεδομένων με τον ιστό ήταν μια χρονοβόρα και βαρετή διαδικασία. Επίσης με τη δημιουργία αλληλεπίδρασης κατά παραγγελία, ανάμεσα στον Server του ιστού και στη βάση δεδομένων, τα προβλήματα της αλληλεπίδρασης θα
περιλαμβάνουν πολύπλοκες εργασίες ή εφαρμογές προσαρμοσμένες στο να αξιοποιούνται με χρήση τεχνολογιών όπως η Java. Με τη δέσμευση των δεδομένων ο ιστός μπορεί στην πράξη να χρησιμοποιηθεί σαν επιφάνεια επιχειρησιακών εφαρμογών. Η δυνατότητα να περιλαμβάνονται εγγραφές μιας βάσης δεδομένων απευθείας σε κώδικα HTML παρέχει εύκολες λύσεις σε πολύπλοκα θέματα.

Προσδιορίζοντας το Δυναμικό στη DHTML

Ένα κεντρικό θέμα στη διαμάχη ανάμεσα στην Microsoft και τη Netscape γύρω από τη χρήση της DHTML είναι ο προσδιορισμός της έννοιας ‘‘δυναμικός’’. Ένας χρήσιμος τρόπος για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για αυτό τον ορισμό είναι να εξετάσουμε τη διαδικασία με την οποία οι ιστοσελίδες φορτώνονται.

1. Ο χρήστης καθορίζει τη διεύθυνση και τη σελίδα που θέλει να δει επιλέγοντας μια διεύθυνση.
2. Ο πελάτης επικοινωνεί με το Server του ιστού για να αποκομίσει πληροφορίες.
3. Ο Server προσδιορίζει από την αρχική απαίτηση ποιές σελίδες θα πρέπει να φορτωθούν και στέλνει αυτές τις σελίδες, καθώς και τα γραφικά και τα άλλα στοιχεία της σελίδας στον πελάτη.
4. Ο πελάτης μεταφράζει το HTML και οποιεσδήποτε άλλες οδηγίες και φανερώνει τη σελίδα.

Κάθε ένα από αυτά τα βήματα παρουσιάζει αδυναμίες για τον browser να δώσει πληροφορίες σε κάθε άλλον που θα μπορούσε να προσαρμόσει τις πληροφορίες της σελίδας οι οποίες τελικά παρουσιάζονται. Όταν ο πελάτης αρχικά επικοινωνεί με τον Server του δίνει μερικές πληροφορίες σχετικά με τη διαμόρφωση του πελάτη όπως η εκδοση του πελάτη και η διεύθυνση. Ίσως έχετε δει σελίδες που παρουσιάζουν μερικές πληροφορίες σχετικά με τον πελάτη όπως ‘‘Χαιρετισμούς 199.18.207.25’’ ή κάτι αντίστοιχο. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μεταβίβασης πληροφοριών ανάμεσα στον πελάτη και τον Server. Οι πληροφορίες που μεταβιβάζονται ανάμεσα στον πελάτη και τον Server είναι οι ίδιες πληροφορίες που χρησιμοποιούνται στα καταχωρημένα αρχεία του Server. Το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας για παράδειγμα θα μπορούσε να αλλαχθεί από τον Server τυχαία περιστρέφοντας τη σελίδα που εξυπηρετείται μετά από κάθε επικοινωνία, έχοντας ως αποτέλεσμα μεταγενέστερα τη δημιουργία μιας καινούργιας σελίδας.
Μια περιορισμένη ποσότητα προσαρμοσμένη, μπορεί να ερμηνευτεί βασιζόμενη στις πληροφορίες που διέρχονται ανάμεσα στον πελάτη και τον Server, οι περισσότερες από τις οποίες απαιτούν την παρέμβαση του CGI κειμένου ή των προεπιλεγμένων πληροφοριών, που περιλαμβάνονται στον Server.
Και οι δύο από αυτές τις τεχνικές μειώνουν την απόδοση του Server γιατί η διαδικασία πρέπει να
πραγματοποιηθεί από τον Server. Αυτές οι τεχνικές επίσης επιβραδύνουν το φόρτωμα της σελίδας για τον πελάτη, γιατί ο πελάτης πρέπει να περιμένει μέχρι να φορτωθούν οι πληροφορίες από τον Server πριν φανερωθεί η σελίδα.
Επιπλέον, θα ήταν ωφέλιμο να μπορούσαμε να αλλάξουμε κάποια χαρακτηριστικά των ιστοσελίδων που δεν μπορούν να προσδιοριστούν από τις πληροφορίες που μεταβιβάζονται μεταξύ του Server και του πελάτη, ενώ η σελίδα φορτώνεται. Κλιμακώνοντας μια σελίδα, ώστε να προσαρμοστεί στο μέγεθος ενός παραθύρου browser, είναι ένα καλό παράδειγμα. Προηγούμενα, η σχεδίαση της σελιδας έπρεπε να είναι ανεξάρτητη από το μέγεθος του παραθύρου. Φυσικά το κείμενο μπορεί να τροποποιηθεί όταν ο χρήστης μεταβάλλει το μέγεθος του παράθυρου αλλά το μέγεθος των γραφικών στοιχείων δεν αλλάζει κατά τρόπο που το στήσιμο της σελίδας θα επηρεάζονταν δυσμενώς .
Αυτή είναι μια περιοχή όπου η DHTML επιτρέπει ένα νέο είδος ελέγχου πάνω στα περιεχόμενα. Η DHTML εφαρμοσμένη και από τη Netscape και από τη Microsoft παρέχει τη δυνατότητα χειρισμού των σελίδων πριν φορτωθούν από τον browser, βασισμένες στις πληροφορίες που τροφοδοτούνται στον Server από τον πελάτη.
Η DHTML παρέχει τη δυνατότητα να προσδιοριστούν οι ιδιότητες των σελίδων (όπως το μέγεθος, η σελιδοποίηση των στοιχείων και το είδος του φόντου), που μπορούν να μεταβληθούν προσδιοριζόμενες από τον πελάτη, ενώ η σελίδα φορτώνεται και έπειτα παρουσιάζει αμέσως αυτές τις αλλαγές.
Αυτό είναι από τα οφέλη της DHTML καθώς παρέχεται η δυνατότητα τροποποιήσης των ιστοσελίδων τη στιγμή της φόρτωσης.

Χάρτης σύγκρισης χαρακτηριστικών

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται μια λίστα με χαρακτηριστικά της DHTML και ποιά από αυτά τα χαρακτηριστικά υποστηρίζονται από τη Microsoft και ποιά υποστηρίζονται από τη Netscape.
 
 

Χαρακτηριστικά 

DHTML

Υποστήριξη

Netscape

Υποστήριξη

Microsoft

Μοντέλο Αντικειμένων

Ναι

Ναι

Τελική Παραγωγή

Ναι

Ναι

Τελική Ψευδαίσθηση

Όχι

Ναι

Τροποποίηση Χρόνου Φορτώματος

Ναι

Ναι

Τροποποίηση Χρόνου Εκτέλεσης

Όχι

Ναι

Δυναμικά Στυλ

Όχι

Ναι

Διαδοχικό Στυλ Κατάστασης Φύλλου

Ναι

Ναι 
 

Κατάσταση Φύλλου με Στυλ JavaScript

Ναι

Όχι

Έλεγχος ActiveX

Όχι

Ναι

JavaScript

Ναι

Ναι

VBScript

Όχι

Ναι

Ενημέρωση Δεδομένων

Όχι

Ναι

Δέσμευση Δεδομένων

Όχι

Ναι

Επεκτάσεις Πολυμέσων

Όχι

Ναι

Υποανάπτυκτη Συμβατότητα

Όχι

Ναι

Υποβολή Προτάσεων

Όχι

Ναι

Διαθέσιμο για Windows Unix και Mac

Ναι

Όχι

Όπως βλέπουμε από τον πίνακα και οι δύο εκδόσεις υποστηρίζουν το μοντέλο αντικειμένων της DHTML καθώς και την τροποποίηση του χρόνου φορτώματος. Όμως μόνο η Microsoft υποστηρίζει την τροποποίηση του χρόνου εκτέλεσης που δίνει τη δυνατότητα στη DHTML να παρουσιάζει εφφέ πολυμέσων και δυναμικά στυλ, όπως είναι η αλλαγή γραμματοσειρών και η κίνηση εικόνων.
Το διαδοχικό στυλ των φύλλων υποστηρίζεται και από τις δύο υλοποιήσεις, ενώ η Netscape υποστηρίζει το στυλ των φύλλων της JavaScript ενώ η Microsoft υποστηρίζει τη VBSript .

Αρχική Σελίδα

Περιεχόμενα DHTML

Επόμενο Κεφάλαιο

Προηγούμενο Κεφάλαιο